Jak przygotować stół na ważną okazję?

Każda pani domu, wydając przyjęcie czy przygotowując kolację dla męża, zawsze chce wypaść jak najlepiej i usłyszeć słowa aprobaty.

Mowa tu nie tylko o przygotowanych smakołykach, ale także o oprawie stołu. Warto pamiętać o zasadach savior vivre’u, dzięki którym stół zawsze będzie wyglądać perfekcyjnie

Nieskazitelny obrus

Stół na ważną okazję lub przyjęcie, powinien wyglądać elegancko i stylowo. Najlepiej zacząć od początku, a więc od obrusu. Ten musi być nieskazitelnie czysty i świeży.

Nieważny jest jego kolor. Może być to klasyczna biel lub inny kolor bardziej odważny. Dobrze jednak, aby komponował się z zastawą i dodatkami na stole. W zależności co kto lubi. Należy pamiętać o rozprasowaniu zagięć, które prezentują się bardzo nieestetycznie.

Ważna jest kolejność

Zasady savoir vivre’u, przy nakrywaniu do stołu, są niezwykle ważne, jeśli przyjęcie jest oficjalne. Odpowiednie ułożenie sztućców jest jednym z ważniejszych jego elementów. Układa się je po obu stronach talerzy, zgodnie z kolejnością ich użycia.

Te, które będą używane na początku mają znaleźć się najdalej talerza. Te najbliżej, będą używane do dań podawanych na końcu.

W przypadku trzydaniowego obiadu widelce powinny znaleźć się po lewej od talerza, zaś nóż i łyżka po przeciwnej. Należy pamiętać, że łyżka ma być po prawej stronie noża, a jego ostrze skierowane ku talerzowi. Sztućce do deseru powinny być ułożone nieco powyżej.

Coś do picia

Na stole powinny znajdować się kieliszki do wina białego i czerwonego oraz na wodę. W praktyce jednak jest to zgoła inaczej. Być może dlatego, że najzwyczajniej w świecie nie ma miejsca na stole na wszystkie kieliszki. Dlatego przed uroczystą kolacją czy obiadem, dobrze przygotować całe menu i uwzględnić jakie napoje będą podawane.

Jeśli nie mamy zamiaru podawać czerwonego trunku, wówczas kieliszki do wina będą tylko zajmowały miejsce. Jeśli jednak serwujemy zarówno i wino białe, i czerwone kieliszki do obu trunków muszą się na nim znaleźć.

Kieliszki do wina białego są mniejsze i bardziej smukłe i mają kształt tulipana. Zaś kieliszki do czerwonego są znacznie większe.

Do dekoracji i nie tylko

Elementem dekoracyjnym stołu mogą być serwetki, jednak nie tylko do tego służą. Mają znacznie bardzie praktyczne zadanie do wykonania. Przede wszystkim mają chronić przed zabrudzeniami.

To, jaki rodzaj serwetek wybierzemy, zależy tylko i wyłącznie od naszego gustu. Mogą być płócienne lub papierowe.

Co więcej, można wybierać w kolorach i wzorach oraz je fantazyjnie składać. Oczywiście obowiązuje zasada umiarkowania i dopasowania do innych elementów stołu. Chusteczki powinny być ułożone po lewej od talerza lub na nim.

Oprawa stołu

Kiedy podstawowe czynności związane z nakryciem stołu mamy już za sobą, pora na odpowiednie dodatki.

Elementy dekoracyjne dodadzą całej oprawie wyrazistego charakteru. Jedną z reguł mówi, że każdy stół powinien mieć punkt centralny. Tym punktem może być świecznik, kwiaty w wazonie czy inne dekoracje. Ważne jest, aby były na tyle niskie, żeby nie przeszkadzały w rozmowie.

Trzymając się powyższych wskazówek, każda pani domu nie będzie mieć problemu z tym, jak właściwie i z gustem przygotować stół na przyjęcie.

Źródło:Gastrosilesia.pl